Sokan küzdenek ma alkoholizmussal hazánkban, több százezren függők, és az ő életük bizony hatással van az egész környezetükre, családjukra.

Az alkoholizmus nem csak hazánkban súlyos probléma, hanem szerte a világon. Ha beírjuk a keresőbe, hogy alkoholista angolul, és rákeresünk a különböző, alkoholizmussal kapcsolatos idegen nyelvű szavakra, akkor sok-sok tudományos cikkre, tanácsadó tanulmányra bukkanhatunk. Ebből is látszik, hogy világszerte sokakat foglalkoztat ez a kérdés. Az alkoholista angolul kifejezés mellett sokszor találkozhatunk egy modellel, aminek a Minnesota-modell a neve. Ez a modell az Amerikai Egyesült Államokból származik, ahol több mint hetven éve sikeresen alkalmazzák.

Ez a modell az alapja a Felépülők Családi Felépülési Központ 28 napos bentlakásos programjának is. Itt javarészt olyan szakemberek nyújtanak segítséget az érintetteknek, akik maguk is gyógyult alkoholisták. Így pontosan tudják, hogy mit érez, min megy keresztül az, aki alkoholproblémákkal küzd. Ez pedig nagy segítség a gyógyulás folyamata során, hisz valójában sorstársi közösségbe kerül így az ember.

Az alkoholista angolul tehát valójában egy fontos kifejezés, és ha ilyen témában keresgélünk, akkor érdemes tudni, hogy hazánkban is van segítség. Ezt a segítséget pedig a Felépülők Családi Felépülési Központ jelenti.

A 28 napos bentlakásos lét során lépésről lépésre sajátítják el a kliensek, hogy milyen módszerek vannak, hogy józanul éljenek tartósan boldog és kiegyensúlyozott életet. Itt az élethosszig tartó józanságot alapozzák meg, és ezeken a stabil alapokon sikeres lehet a folytatás, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatékonyság 70-75 százalék között van. Nagyon sok múlik magán az érintetten, az ő elhatározásán, kitartásán is. És mivel az alkoholizmus soha nem csak az érintett problémája, a terápia, a program része a család is. A program során a hozzátartozók számára ingyenes pszichoedukációs előadást és konzultációt biztosítanak, ennek célja pedig pontosan az, hogy a családtagokat is bevonják a felépülés folyamatába.

Mint ahogy az Egyesült Államokban, itt is jórészt saját tapasztalattal bírók maguk a segítők is, akik saját példáikkal is segíteni tudják sorstársaikat, bemutatva, hogy a valós, napi élethelyzetekben neki mi jelentett kapaszkodót. A függőség természetével is megismerkedhetnek a kliensek, ez pedig abban nyújt majd igen nagy segítséget, hogy a jövőbeni buktatókat el tudják kerülni. Ez a 28 napos program tehát az egész személyiségre kiterjedő komplex kezelést nyújt.

A program egész évben rendelkezésre áll, a jelentkezés pedig folyamatos. Egy gyönyörű környezetben zajlik, naponta könnyed sétákat tehetnek a bentlakók a természetben, és egy saját tulajdonú központról van szó, ahol nem járnak váratlan vendégek és ismeretlenek is, tehát a diszkréció és a biztonság is garantált.

Összességében a 28 nap során 120 óra tematikus, vezetett csoportfoglalkozás zajlik és 48 óra egyéb támogató program, ezen kívül 34 órát töltenek a természetben, célzott szabadidős programmal és része egy tematikus családi nap is. A program során teljes ellátást, napi háromszor étkezést biztosítanak a bentlakóknak és a sétákon kívül is vannak sportolási lehetőségek. A felepulok.hu honlapján bárki tájékozódhat a programról, az annak alapját képező Minnesota-modellről és itt lehet jelentkezni már a konzultációkra és a programokra is. Érdemes alaposan átböngészni a felepulok.hu honlapját, hisz sok hasznos információra bukkanhatunk, akár érintettként, akár családtagként. Ha tehát az alkoholista angolul kifejezéssel kezdünk el foglalkozni és a hazánkban elérhető módszerek között keresgélünk, mindenképp érdemes felkeresni a felepulok.hu weboldalt és a Felépülők Családi Felépülési Központot.