A Buteyko-módszer egy fajta lélegzés technika, amely egyszerűen elsajátítható és önállóan gyakorolható. Főként olyanoknak ajánlott, akiknek légzőszervi vagy légzésmechanikai problémái vannak, de egészséges emberek számára is nagyon hasznos lehet megelőzésre vagy influenza esetén gyorsabb felgyógyulás érdekében. Az eddigi tapasztalatok alapján kiemelten hasznos lehet az asztma, az orrdugulás, a légszomj, az idült hörghurut vagy az állandó megfázás kezelésében. A légzőszervi problémákon túl a krónikus fáradság, fejfájás, stressz kezelésében is kiemelkedő eredményeket értek el a technikát gyakorlók.

A Buteyko módszer a helyes funkcionális légzés visszaállítása érdekében olyan gyakorlatokat foglal magában, ahol a levegővételek meghatározott módon történnek. A belégzésnek és kilégzésnek minden esetben az orron keresztül kell történnie úgy, hogy a mellkas emelkedését kiiktatva csupán a rekeszizom segítségével történjen meg. A módszer segítéségével sikerülhet a nyugalomban történő helyes légzésritmust kialakítani, amely a megfelelő légzésszámot jelenti percenként. A légzésszám mellett a belégezett levegő mennyiségét is figyelembe kell venni, amely nem lehet túl sok és nem lehet túl kevés sem. A kitűzött cél a egyén megfelelő széndioxid szintjének beállítása, amelyen keresztül az idegi szabályozást újra lehet tanítani a természetes és megfelelő légzés elsajátítására.

A légzéstechnika bárki számára elérhető akár online is, ahol képzett oktató segítségét is igénybe vehetjük.

A Buteyko élő online tréning résztvevői a gyakorlatok által megtanulják hogyan alakítsák ki saját helyes légzésüket a mindennapokban.  A Buteyko módszernek számos pozitív hatása van a szervezetre, úgy mint tartósabb, jobb koncentráció; kevesebb stressz; megnövekedett belső nyugalom; több energia; pihentetőbb, jobb alvás; nagyobb terhelhetőség; jobb munkabírás; sokkal jobb egészségi állapot és közérzet; nagyobb életkedv; boldogabb élet. Buteyko professzor légzési módszere mindenkinek hasznos, nemcsak betegeknek.