Egy automata locsolórendszer csakis abban az esetben tud tökéletes munkát végezni, ha minden egyes elem rendben van. Milyen tartozékokkal kell bírjon egy öntözőrendszer Balatonalmádi területén? Ugye a legfontosabbak közé tartoznak a locsolást végző szórófejek, csepegtetők vagy épp mikroszórók.

Ide lehet még sorolni az egyéb alkatrészeket, amik a vízcsőrendszerre vannak szerelve. Ezek a talajfelszín alatt vagy felett is elhelyezkedhetnek. Egy korszerű öntözőrendszer Balatonalmádi városában nem tudná elvégezni a feladatát a mágnesszelep nélkül. Igazából ez a mechanikai vezérlésért felel. A víz a szelepek megnyitásával jut el az öntöző zónákba, és az adott zóna vízcsőszakaszából pedig az öntözendő területre.

Olyan alacsony feszültségű szelepek ezek, amik egy vezérlő automatika irányítása alatt állnak. Amikor az öntözőrendszer Balatonalmádi településén működésbe lép, akkor egy adott zónán belül a mágnesszelep megnyit és a szakaszon lévő szórófejek a víznyomás hatására kiemelkednek és locsolni kezdenek.

Pontosan így történik ez a csepegtető csövek esetében, illetve nincs ez másképp a mikroszórók funkcionálásakor sem. Amikor ennek az irányítását egy vezérlő automatika végzi, akkor nevezhető a rendszer automata öntözőrendszernek.

Milyen pozitívumokkal büszkélkedhet egy automata öntöző?

Ha automatikusan funkcionáló locsolórendszerről van szó, érdemes kitérni arra, hogy miért tanácsos ezt választani. Kevesen említik, pedig tény, hogy az automata öntöző környezeti egészségfenntartó hatása vitathatatlan. Hogy történik ez a gyakorlatban? Nos, napi locsolásnak köszönhetően a por és a pollenkoncentrátum nagymértékben lecsökkenhet az udvaron.

Ez és a kellemes párás levegő nemcsak a tulajdonosra és a családjára van jó hatással, de a növények is ellenállóbbakká válnak. Ami egyértelműen az automata öntöző mellett szól, az a fenntarthatóság. Napjainkban a víz egyre értékesebb energiaforrássá válik. Ez tovább fokozódik abban az esetben, ha tiszta vízről van szó. Ennek ésszerű felhasználásával hozzájárulhat a fenntarthatósághoz az automata öntöző és ezzel együtt a tulajdonosa.