alufelni

Akik szeretnék lecserélni a régi keréktárcsákat újabbra, modernebbre, talán nagyobbra, gyakran azzal a kérdéssel fordulnak a szakemberekhez, hogy megéri egy kicsit extrémebbnek lenni? A nagyobb alufelni passzol a magyar utakhoz? Nos, a hozzáértők nagy többsége egyetért abban, hogy a legbiztonságosabb a kisebb tárcsa.

Miért? Mindez a magyarországi útviszonyokra vezethető vissza. Lehet, hogy Németországban vagy épp Ausztriában nyugodtan megvehető és bátran használható a méretesebb alufelni, azonban a magyar utakon ez nem minden esetben fog pozitívumokat tartogatni. A lényeg tehát, hogy hazánkban nem igazán praktikus egy nagyobb keréktárcsa.

Sokan a felni átmérőjét illetően egy újabb generációs verdánál biztosan nem lépnének feljebb a legkisebb szükségesnél. Egy régebbi, 70-es abroncsokon guruló járgánynál persze lehet, hogy megéri egy vagy két collal nagyobbat feltenni, de csakis abban az esetben, ha fontosabbnak számít a közvetlen kormányzási élmény, mint például a komfort.

A nagyobb alufelni hazánkban csak egyetlen szituációban jöhet szóba, még pedig a fék tuning esetében. Gyakran a nagyobb tárcsa, féknyereg egyszerűen nem fér be a kis kerék alá. Ekkor bizony muszáj a nagyobb átmérővel bírót választani.

Lehet a megszokottnál szélesebb a Ford Focus alufelni?

De mi a helyzet a felni szélességével? Aki hallgat a szakértőkre, az pontosan tudja, hogy itt annyira kevés negatívuma van a Ford Focus alufelni hízlalásának, hogy nem is nagyon lehet hallani ezekről. Legrosszabb esetben is annyi történhet, hogy nem fér fel a hólánc a kerékre.

Aki tehát széles felnin töri a fejét, télen remélhetőleg úgyis másik garnitúrával megy. Annyit még érdemes itt megjegyezni, hogy ha valaki ugyanazt az abroncsot egy szélesebb Ford Focus alufelni fajtára teszi fel, akkor egy kis tapadást biztosan nyerhet, sőt, érezhetően élénkebb lesz a kormányzás.

Ennek a legfőbb oka az, hogy a szélesebb keréktárcsára szebben kifekszik a gumi, ezért kevésbé deformálódik annak az oldalfala. Nyilván nem érdemes itt túlzásokba esni, hiszen azt nem hálálja majd meg a Ford Focus alufelni.