Sokan úgy térnek haza a nyári nyaralásukról, hogy bár kipihenték magukat, valamelyest bűntudatuk van, amiért kimaradt az a pár nap akár a mozgás, akár a tudatos táplálkozás szempontjából. Köztudott, hogy milyen nehéz erre odafigyelni, amikor az ember egy teljesen idegen környezetben, legtöbbször betáblázott programtervvel igyekszik pihenni és kimozdulni a megszokott hétköznapokból. A nyaralás során természetesen nem is a diéta vagy az edzés a legfontosabb, vannak azonban olyan praktikák, amelyeket követve bizonyos mértékben fenntarthatjuk a hétköznapi, kemény munkával kitapasztalt és jól bevált gyakorlatunkat.

Első tipp: a séta ereje

A városnézés, kirándulás nem lebecsülendő testmozgási forma: amellett, hogy ismereteinket bővítjük, felszabadító élményt szerzünk magunknak a szép környezetben való aktív mozgással. Érdemes akár tömegközlekedés vagy autózás helyett direkt gyalogszerrel közlekedni a szállástól a célpontig, amennyiben ez lehetséges. A folyadékfogyasztás természetesen fokozottan fontos!

Második tipp: a programok és az előre tervezés

Ez a kettő egybe tartozik, hiszen nemcsak az segít a nyaralás alatti fittség fenntartásában, ha mozgással egybekötött társas programokat szervezünk; hanem az is, ha a pihenősebb programokat is úgy ütemezzük be, hogy legyen mellette idő egy kis egészségügyi sétára, esetleg egy órás jógára, egy kellemes úszásra vagy saját testsúlyos laza edzésre, hiszen ezek ugyanúgy az aktív pihenést segítik elő!

Negyedik tipp: óvatos táplálkozás idegen helyen

Táplálkozással kapcsolatos tippünk nem arra irányul, hogy számoljuk a kalóriákat és vonjuk meg magunktól az egzotikus, finom falatokat a nyaraláson, hiszen az ember azért van ott, hogy minél több dolgot kipróbáljon! Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy lehetőség szerint ellenőrzött és veszélytelen étkezdében együnk, ahol rendelkezésünkre áll minden információ az elfogyasztott összetevőkről. Így megelőzhetjük az esetleges problémákat, és aki szeretne, odafigyelhet arra is, hogy mértékletesen táplálkozzon, ne vigye túlzásba a nyaralási gasztroélvezeteket. Egy különleges és finom ebéd vagy vacsora után pedig különösen jól esik az a bizonyos séta a városban vagy a természetben!

Negyedik tipp: a könnyen hordozható eszközök és táplálékkiegészítők

Aki nem szeretné egy kicsit sem megszakítani életmódbeli rutinját, annak bátran ajánljuk, hogy könnyen elcsomagolható felszerelését magával vigye: pl. gumihurok, gumikötél, futócipő, stb. Ezen kívül nagyon praktikus egy nyaraláshoz összeállított csomag, amely tartalmaz egyadagos táplálékkiegészítőket az edzés mellé, pl. fehérjeszelet, fehérjepor, zsírégető liquid shot, stb. Ezek segítenek az edzés hatékonyságában, így megspóroljuk magunknak azt a bizonyos bűntudatot, ráadásul könnyebb is lesz a visszaállás a szokásos kerékvágásba.

Ötödik tipp: ez a Te időd, a lényeg, hogy élvezd!

Fontos fejben tartani, hogy a nyaraláson azt tegyük, ami jól esik. Azt a programot iktassuk be mindenáron, amihez tényleg kedvünk van, azt az egzotikus ételt kóstoljuk meg, amit tényleg kívánunk! Egy szép helyen való nyaralás nem kell, hogy kötelességekből álljon, és nem kell bizonyítanunk vagy kipipálnunk semmit. Csak magunkra, a szeretteinkre és a szép tájra kell figyelnünk. Egy kellemes séta a tengerparton néha több élményt ad, mint a szigorúan betáblázott, programokkal teletömött napirend.